Durumvete


Historik

Durumvete är en underart inom släktet veten och härstammar troligtvis från Etiopien. Det var väldigt populärt i Egypten under 1500-talet och spreds sedan vidare till Europa. Eftersom durumvete inte trivs i det nordiska klimatet, importeras det mestadels från Medelhavsländerna, Indien samt Nord- och Sydamerika.

Egenskaper & Användning
Durumvete anses ibland vara nyttigare än vanligt vete. Det kan bero på att plantans frön innehåller mer protein än den vanliga vetekärnan. Proteinet gör att durumprodukterna blir extra gula – och gärna blandas i deg för att ge färg åt brödet. Tack vare den täta proteinansamlingen passar durum dessutom ypperligt för pastatillverkning. Glutennätet gör att pastan håller ihop bättre än om den skulle ha beretts av vanligt vete. Couscous och även en del bulgur görs på durumvete och på durummjöl bakar man också italienska brödsorter som foccacia och ciabatta.