Lilla spannmålsskolan


Välkommen till Lilla spannmålsskolan! Här kan du läsa en del om våra vanligaste sädesslag och förhoppningsvis lära dig något nytt. Låt oss först skilja agnarna från vetet och reda ut begreppen.

Spannmål är ett samlingsnamn för de mogna frukter som kommer från olika sädesslag (även kallade cerealier). Spannmålen hör till våra vanligaste och viktigaste råvaror för livsmedel och djurfoder. Livsmedelsverket rekommenderar att ca 50-60% av en vuxen persons totala energiintag ska bestå av kolhydrater och kostfibrer – och det finns gott om detta i Sveriges vanligaste sädesslag: vete, korn, havre och råg. Dessa sädesslag utgör olika släkten inom den övergripande familjen gräs och under varje släkte återfinns ett flertal arter (dinkel är till exempel en sorts vete).

I andra delar av världen odlas andra sädesslag, framför allt majs, ris, hirs och durra. Det kan vara lätt att tro att det finns ännu fler spannmålssorter, men det gör det inte. Bovete är egentligen en ört som är nära besläktad med rabarber. Det räknas ibland till sädesslagen på grund av att det delar många väsentliga egenskaper med dem. Precis som spannmålen ger bovete mjöl, men det innehåller inte något gluten. Även quinoa, som kan användas i stället för exempelvis ris och hirs, är frö från en ört. Eftersom quinoa innehåller mer protein än de flesta grödor (dock inte riktigt lika mycket som soja), är denna spenatsläkting också en viktig del i många vegetarianers och veganers kosthållning.
Åter till den svenska spannmålen!