Ordlista

Extra fint mjöl
Mjölblandning som innehåller bakpulver. I engelska och amerikanska recept använder man för det mesta self-raising flour. Mängden bakpulver är ca 5 g per 100 g mjöl, vilket motsvarar ca 1 tsk på 1½ dl vetemjöl.

Fullkorn
Fullkorn är spannmål som har sitt naturliga skal kvar, även om det malts. Det är den yttre skalväggen (som oftast kallas kli) och det inre skalet av spannmålen som räknas som fullkorn.
Fullkornsspannmål är rikt på kostfiber, mineraler, vitaminer och antioxidanter och har en positiv inverkan på bl a tarmfunktion. Alltmer forskning talar för att fullkornsprodukter hjälper till att förebygga hjärtsjukdom samt att sk ß-glukaner (en kostfiber som finns i havre och korn) bidrar till att sänka kolesterolvärde och blodtryck.

Fullkornsråvara
En fullkornsråvara innehåller 100% fullkorn. Några exempel på produkter med 100% fullkorn är havregryn, rågflingor och korngryn.

Fullkornsprodukter
En fullkornsprodukt kan innehålla olika mängd fullkornsråvara.

Glukos
Glukos är en enkel sockerart. Efter att du har ätit bryts kolhydraterna ner till glukos. Glukos transporteras sedan via blodet ut i kroppen för att ge energi. När glukosen har tagits upp av blodet kallas det för blodsocker eller blodglukos.

Glykemiskt index, GI
Mått som används för att mäta hur snabbt eller långsamt ett livsmedel påverkar blodsockernivån. Både vitt bröd och glukos kan används som referens. Referensproduktens GI är alltid satt till 100.

Glykogen
Kolhydrater som inte används direkt som bränsle lagras i lever och muskler som glykogen. Muskelglykogen är ett lättillgängligt bränsle för musklerna. Leverglykogen är en reserv för att hålla blodsockernivån konstant.

Griffighet
Griffighet är en benämning på mjölets kornighet. Ju kornigare mjölet känns vid gnidning mellan fingertopparna, desto större griffighet.

Insulin
Ett hormon som bildas i bukspottskörteln. Insulin styr kolhydratomsättningen och ser normalt till att blodsockerhalten i blodet varken blir för hög eller för låg.