Ordlista

Rågmjöl
Rågmjöl är ett fullkornsmjöl av råg. Såväl fint som grovmalet rågmjöl förekommer och används dels till grovt matbröd, dels till gröt och panering.

Rågsikt
Rågsikt är en blandning av 50% rågmjöl och 50% vetemjöl av medelgod proteinkvalitet. Används vid tillverkning av limpor och andra sorters matbröd.

Siktat mjöl
Mjöl där skal och grodd siktas bort under malningsprocessen, t ex Kärnvetemjöl och Rågsikt.

Sockerfri
En produkt med denna benämning innehåller inte något vanligt socker (sackaros) eller andra sockerarter. Däremot kan sötningsmedel ingå.

Spannmål
Synonymen för cerealier.

Stärkelse
En typ av kolhydrat och vår viktigaste energikälla. Potatis och spannmålsprodukter är rika på stärkelse.

Surdeg
Surdeg består av mjöl och vatten. Blandningen får mogna varvid mjölk- och/eller ättiksyra samt aromatiska ämnen bildas. Brödet blir saftigare, får längre färskhållning och en rikare arom och smak. Surdeg kan användas i stället för jäst i vissa brödtyper. Jäskraften kommer då från en speciell jäst- och bakteriekultur. Surdeg har även en konserverande effekt genom att brödet blir mindre känsligt för mögelangrepp.

Synbiotisk
En synbiotisk produkt innehåller både prebiotika och probiotika.

Tunna
Var ett kärl för spannmål som innehöll 146,6 liter i västra och södra Sverige. I andra delar av landet kan kärlets storlek variera. En tunna säd täckte ett tunnland åker.

Utmalningsgrad
Utmalningsgraden anger hur stor andel av hela kärnan, från centrum räknat, som ingår i ett mjöl. Ett fullkornsmjöl har 100% utmalningsgrad medan det ljusare kärnvetemjölet har ca 72%.

Vetekli
Vetekli ärkli av vete. Det framställs av det tunna hölje som omger sädesslagets kärna. Vetekornets skaldelar innehåller inte gluten i sig, men vid framställningen kan andra delar av vetekornet hamna bland skaldelarna. Vetekli av standardsort innehåller ca 40% kostfibrer. Det finns även en grövre variant, kruskakli, som består till ca 50% av kostfiber.