Forskare:
Det ska du äta till frukost

Här är receptet på det nyttigaste att äta på morgonen – Forskare vid Lunds tekniska högskola har tagit fram den perfekta frukosten. Forskare vid Lunds tekniska högskola har tagit fram den perfekta frukosten.

Vitt  rågmjöl kan vara nyttigare än vetemjöl och kli. Det visar forskning från Lunds tekniska högskola. Liza Rosén, doktorand i industriell näringslära och livsmedelskemi, leder studien som bland annat syftar till att ta fram den mest nyttiga frukosten. Och enligt resultatet är gröt och bröd gjort på fullkorn bäst att äta på morgonen.
– Då får man rågens alla fördelar. Kliet innehåller ju många nyttiga fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter.
Det bidrar också till mättnaden och till att sänka blodsockersvar på längre sikt, säger Liza Rosén till Realtid.se.
Enligt måltidstester åt även de personer som började dagen med kokta rågkärnor mindre till lunch och hade ett 16 procents mindre energiintag jämfört med när de åt bröd gjort på vitt vetemjöl.
– Antagligen är det vattnet i gröten som ökar mättnadskänslan. Men vattnet måste vara blandat i gröten, dricker man samma mängd vatten till rågbröd blir inte resultatet lika bra, säger Rosén.

Källa: Ny Teknik