Historik

Korn räknas som vår allra äldsta kulturväxt. De tidigaste odlingarna går att spåra så långt tillbaka som till stenåldern. Då, liksom under brons- och järnåldern, låg kornet (som kallades för bjugg!) till grund för i stort sett alla former av brödbak. Arten hade länge en ohotad position som det svenska jordbrukets ledande spannmål, men under 1800-talet tvingades kornet sakta men säkert undan av först havre och därefter vete.

Egenskaper

Korn är ett släkte som i likhet med de övriga sädesslagen tillhör familjen gräs. För att ge god skörd, behöver kornet en lätt och kalkrik jord. Det är inte särskilt temperaturkänsligt och klarar alltifrån iskyla till tropiskt klimat. Den vanligaste underarten, Hordeum vulgare, har 6-radiga ax som omges av korta, jämna borst. Oftast är kornplantan halmgul, men det förekommer också svartblå och blåvioletta underarter. Några sorter lämpar sig bäst för maltberedning. Dem hittar man bland de tvåradiga formerna som känns igen på sina tunna, rynkiga skal. Den därtill knubbiga och kubbiga kornformen medför den höga andel stärkelse som krävs för att framställa riktigt fin malt. Kornet innehåller tyvärr proteiner som kan skapa reaktioner hos glutenintoleranta. Eftersom korn bland annat består av en hel del fibrer som sägs sänka kolesterol, skulle det vara bra om fler brödbakare hade med korn bland ingredienserna.

Användning

Den största delen skördat korn går till djurfoder. Alla djur kan äta det, men det händer att man blandar ut kornet med havre för att få fram en godare smak. Trots att livsmedel endast utgör en mindre del av den totala kornskörden, finns det en hel del olika användningsområden. Eftersom korn inte ger någon volym vid jäsning, passar korn bäst i tunnbröd. Det används också i rätter som pölsa, isterband och pitepalt. Man kan även göra god, näringsrik gröt på grynen, men korn har sedan länge spelat ut sin roll som betydande ingrediens i matlagningen. I stället går stora mängder åt till öl- och whiskyproduktion och en relativt stor andel av Sveriges kornskörd exporteras till Skottland.

När korn fuktas med vatten och får gro, omvandlas stärkelsen inuti kornet till socker. Det grodda kornet kallas kornmalt, och processen kallas mältning. Malten torkas och rostas och kan sedan användas för att brygga öl eller whisky (ju hårdare man rostar malten, desto mörkare blir ölet). Malt är också en av de goda, och inte längre så hemliga, ingredienserna i julmust och svagdricka.

Back to top